Tüzük

TÜRKİYE DİNLER TARİHİ DERNEĞİ (TÜDTAD) TÜZÜĞÜ

Madde 1. “Türkiye Dinler Tarihi Derneği” adı ile merkezi Ankara’da olan bir dernek kurulmuştur. Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir.

Şube açılabilmesi için en az 9 üyenin bulunması ve Yönetim Kurulu’ndan yetki belgesi alması gerekir. Yönetim Kurulu’ndan yetki belgesi alan en az üç üye, ilgili yerin mülki amirliğine başvurur.

 

Madde 2. Derneğin Amacı: Türkiye’de Dinler Tarihi kültürünün ve düşüncesinin gelişmesine, anlaşılmasına ve yaygınlaşmasına ortam hazırlamak, akademik bir ciddiyet ve sorumluluk içerisinde faaliyet ve neşriyatta bulunmak, Türk Dinler Tarihçileri arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlamaktır.

 

Madde 3. Derneğin Çalışma Şartları ve Çalışma Biçimleri: Dernek bu amaçları gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapar.

a) Dinler Tarihi alanında araştırmalar yapmak.

b) Yakın disiplin ve bilim dallarına ilişkin kurumlarla amaçlarının öngördüğü doğrultuda işbirliğinde bulunmak.

c) Bilimsel nitelikte kongre, sempozyum, seminer, konferans, açık oturum düzenlemek ya da benzeri faaliyetlerde bulunmak.

d) Dinler Tarihçilerinin meslekleriyle ilgili problemlerine çözüm bulmalarına yardımcı olmak.

e) Ülkemizde Dinler Tarihi düşüncesinin ve anlayışının etkili ve yaygın bir hüviyet kazanması amacıyla yayınlarda bulunmak.

 

Madde 4. Derneğimizin Kurucu Üyeleri listedeki isimlerdir:

Abdurrahman Küçük, Tercan 1945, T.C. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Beşevler, ANKARA

Ekrem Sarıkçıoğlu, Isparta 1943, T.C. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, SAMSUN

Mehmet Aydın, Kozağaç 1942, T.C. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, KONYA

Osman Cilacı, Antalya 1940, T.C. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, KONYA

Mustafa Erdem, Kızılcahamam 1957, T.C. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Beşevler, ANKARA

Baki Adam, Tavas 1962, T.C. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Beşevler, ANKARA

Ali İsra Güngör, Çavdır 1966, T.C. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Beşevler, ANKARA

 

Madde 5. Dernek Üyeliği: Derneğin asli ve fahri olmak üzere iki türlü üyeliği vardır.

 

Madde 6. Derneğe Asli Üye Olma:

a) Türk Üniversitelerinde Dinler Tarihi alanında ve yakın branşlarda öğretim üyesi veya öğretim üyesi yardımcısı olma;

b) Yayınları ve araştırmaları ile Dinler Tarihçisi olarak tanınmış bulunma şartlarından birini taşıyanlar iki üyenin teklifi ve yönetim kurulunun kararı ile üye olurlar.

c) Üyelerin, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve 18 yaşını bitirmiş olmaları, onur kırıcı bir suçtan cezalandırılmamış bulunmaları ve T.C. vatandaşı olmaları ve Türkiye’de kanunlar çerçevesinde oturma hakkını elde etmiş bulunmaları zorunludur.

 

Madde 7. Derneğe Fahri Üye Olabilme: Dinler Tarihi ya da yakın branşlarında derneğin amaçlarına uygun hizmetlerde bulunmuş olanlar yönetim kurulu kararı ile bu unvanı alabilirler. Bu üyelerin genel kurulda oy kullanma yetkileri yoktur.

 

Madde 8. Derneğe Giriş: Derneğe asil üye olmak isteyenler, Yönetim Kurulunca belirlenecek gerekli evrakı sağlayarak ve ilgili talepnameyi imzalayarak Yönetim Kurulu Başkanlığına müracaat ederler. Bu istekleri yönetim kurulunca değerlendirilir. İstekleri kabul edilenler “Asil Üye” defterine kayıt edilirler.

 

Madde 9. Dernekten Ayrılma: Dernekten ayrılma iki şekilde olur: a) İstifa b) Çıkarılma.

a) İstifa: Arzu eden her üye istifa yolu ile üyelikten ayrılabilir.

b) Çıkarılma: Dernekler Kanununun yasakladığı faaliyetlerde bulunan, derneğin tüzel kişiliğine söz veya yazı ile zarar veren, dernek aidatını ödememekte ısrar eden üyeler dernek başkanının veya herhangi bir üyenin teklifi üzerine yönetim kurulunun onayı ile dernekten çıkarılırlar.

 

Madde 10. Dernek Organları:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetleme Kurulu

 

Madde 11. Genel Kurul: Genel Kurul, Derneğin en yüksek karar ve denetleme organıdır. Genel Kurul olağan ve olağanüstü olarak toplanır.

 

Madde 12. Genel Kurul her iki yılda bir Ekim ayında olağan, yönetim veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinin 1/5’inin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır.

 

Madde 13. Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılamaz.

 

 

Genel Kurul Toplantısına Çağrı Usulü:

 

Madde 14. Genel Kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır.

 

Madde 15. Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel  Kurul’a katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağırılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakılma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağırılır.

Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

 

Toplantı Yeter Sayısı:

 

Madde 16. Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.

Genel Kurul toplantısında her üyenin bir oy hakkı vardır. Üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

İlk toplantıda yeter sayı sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.

 

Madde 17. Toplantının Yapılış Usulü:

Genel Kurul toplantıları ilanda/duyuruda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır.

Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile Genel Kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler; toplantı yerine alınmazlar. Ancak bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde Genel Kurul Toplantısını izlerler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği bir yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ve katip seçilerek Divan Heyeti oluşturulur. Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve Divan Başkanı ile katip veya katipler tarafından imzalanır. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu Başkanı, bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

 

Madde 18. Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınır.

Genel Kurulda kararlar oy çokluğu ile alınır. Oylamanın açık veya gizli olmasına Genel Kurul karar verir.

 

Madde 19. Toplantıda Görüşülecek Konular: Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

 

Madde 20. Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:

1) Dernek organlarının seçimi.

2) Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi.

3) Yönetim ve Denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi.

4) Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi.

5) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi.

6) Derneğin federasyona katılması veya ayrılması.

7) Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması.

8) Derneğin feshedilmesi.

9) Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

10) Dernek şubelerinin açılmasının kararlaştırılması.

11) Şubeler, Dernekler Kanunu ve Türkiye Dinler Tarihi Derneği Tüzüğü hükümlerine göre kurullarını oluşturur ve çalışmalarını yürütürler. Şubeler, Merkez Yönetimin belirleyeceği usul ve esaslara göre çalışmalarını yürütürler.

12) Şubeler; Üyelerinin 1/3 oranında Genel Kurul’da temsil edilirler.

 

Madde 21. Yönetim Kurulunun Teşkili: Yönetim Kurulu beş asil ve beş yedek üye olmak üzere Genel Kurulca gizli oyla seçilir. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.

 

Madde 22. Yönetim Kurulu kendi içinden bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter, bir sayman ve bir veznedar seçer.

 

Madde 23. Yönetim Kurulunun Görevleri:

  1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek.
  2. Şube kurucularına yetki vermek.
  3. Dernek gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak.
  4. Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde bunları on gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirmek.
  5. Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

 

Madde 24. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısının altına düşerse, Genel Kurul, mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.

Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi, bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.

 

Madde 25.

1- Denetleme Kurulu Seçimi ve Görevleri: Denetleme Kurulu, üç asil ve üç yedek üyeden olmak üzere Genel Kurulca alınacak karara göre gizli veya açık oylama ile seçilir. Seçilen Denetleme Kurulu, denetleme görevini, Dernek Tüzüğünde ve Dernekler Kanununda yer alan hükümlere göre yapar. Bu Kurul; Derneğin Tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve Dernek Tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, Dernek Tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığı Genel Kurula sunar.

2- İç Denetim: Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu; Dernekte İç Denetim yapabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetim yapılmış olması Denetim Kurulu’nun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

 

Madde 26. Organlara Seçilenlerin İdareye Bildirilmesi: Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen 30 gün içinde, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından, Yönetim ve Denetim kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad, soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.

 

Madde 27. Üyelerin ödeyecekleri yıllık aidat ile giriş aidat miktarı her Genel Kurul’da yeniden belirlenir.

 

 

Madde 28. Derneğin Gelirleri: Derneğin gelirleri aşağıdaki kaynaklardan oluşur:

  1. Üye aidatı.
  2. Dernekçe yapılan yayınlar, konferans, kongre, açık oturum gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.
  3. Bağışlar ve yardımlar.
  4. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlardan oluşur.

 

Madde 29. Tutulacak Defterler ve Kayıtlar:

a) Üye Kayıt Defteri: Derneğe girenlerin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, yıllık aidatları bu deftere yazılır.

b) Karar Defteri: Yönetim Kurullarının kararları, tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı başkan ve üyelerce imzalanır.

c) Gelen ve Giden Evrak Defteri: Gelen ve Giden evrak, tarih ve numara sırası ile bu deftere kaydolunur.

d) Gelir ve Gider Defteri: Dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların da harcandıkları yerler, açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.

e) Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin başlangıç, bitiş ve seri numaraları ile alındığı ve teslim edildiği tarih ve kim tarafından kullanıldığı bu defterde gösterilir.

f) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaş eşyalar bu deftere işlenir. Defterler noterden onaylatılarak kullanılır.

 

Madde 30.

1- Gelir ve Giderlerde Usul: Dernek gelirleri, alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont ve hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgelerinin ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.

Dernek giderleri ise Fatura, Gider Makbuzu, Perakende Satış Fişi, Serbest Meslek Makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır.

Kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri Ayni Yardım Teslim Belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni Bağış Alındı Belgesi ile kabul edilir.

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı Belgeleri, Yönetim Kurulu kararı ile mevzuata uygun biçimde ve ebatta bastırılır.

Önceden Ankara Valiliğine bildirilme şartıyla yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi yardım alınabilir.

2- Borçlanmada Usul: Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da olabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek şekilde yapılamaz.

 

Madde 31. Tüzük Değişikliği: Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi, Genel Kurulda hazır bulunan üyelerin 2/3’ünün kararı ile olur.

 

Madde 32. Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiyesi: Derneğin feshi; toplantıya katılan üyelerin üçte iki (2/3) çoğunluğu ile yapılır. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamaz ise üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Feshe ilişkin karar toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğu ile verilir.

Derneğin feshine karar verilmesi durumunda Derneğin mal varlığının nereye bırakılacağı da karara bağlanır.